Klachtenwijzer

Met onze klachtenwijzer kunt u uw voet(-gerelateerde) klacht verkennen. Lees meer over de oorzaak en de behandelmogelijkheden die wij bieden.

Naar de klachtenwijzer


Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemorale pijnsyndroom is een pijnklacht bij de knieschijf (patella), waarbij de knieschijf niet goed in de groeven van het bovenbeen aansluit. Andere namen  voor dit syndroom zijn het patello femoral dysfunction of retropatellair chondropathie.

 

Klacht

Kenmerkend is een zeurende doffe pijn achter en rondom de knieschijf (patella) of in de kniekuil die bij een verhoging van de patellofemorale druk (bijvoorbeeld door traplopen, fietsen op heuvelachtig terrein) verergert of wanneer men langdurig in eenzelfde houding zit. Intensief sporten is vaak pijnlijk, met name springsporten zoals volleybal en basketbal. Andere  tekenen zijn een gevoel van instabiliteit, het optreden van zwelling en retropatellaire crepitaties (krakend geluid binnenin de knie).

 

Oorzaak

De oorzaak is vaak een afwijkende stand van de knie. Wanneer  er sprake is van een X-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Een afwijkende stand  van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand  van de voeten. Een afwijkende voet of kniestand in combinatie met veel traplopen en fietsen kan klachten geven.

 

Podotherapeutische mogelijkheden

Wanneer er sprake is van een afwijkende  voetstand of voetfunctie kunnen er podotherapeutische inlays wordern vervaardigd. Vaak worden deze klachten in samenwerking met een fysiotherapeut behandeld.

 

Wilt u dat wij u terug bellen?

Afspraak?

Plan een afspraak.


Eerst even met ons kennismaken?