Klachtenwijzer

Met onze klachtenwijzer kunt u uw voet(-gerelateerde) klacht verkennen. Lees meer over de oorzaak en de behandelmogelijkheden die wij bieden.

Naar de klachtenwijzer


Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een vaataandoening waarbij de slagaderen in de benen vernauwd zijn. Deze slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed naar de beenspieren, die tijdens inspanning zoals lopen extra zuurstof nodig hebben. In het geval van etalagebenen krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen en daarom ontstaat er pijn in het been.
 
Klacht
Bij etalagebenen kunnen de klachten in de voet, de kuit, het dijbeen of in de bil optreden. Tijdens het lopen voelt men pijn, kramp of een doof/moe gevoel in het been. Soms gaat dit gepaard met een koud gevoel in de voet. Bij het stilstaan nemen de klachten weer af, maar bij het verder lopen beginnen ze opnieuw.
 
Oorzaak
Met het ouder worden worden de slagaderen door slagaderverkalking bij iedereen wat nauwer. Bij slagaderverkalking hopen zich vetten, kalk en ontstekingscellen aan de wand van de slagaderen op waardoor ze steeds dikker en stugger worden. Roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en stress zijn factoren die risico’s geven op vernauwing van de bloedvaten. Daarnaast spelen overgewicht en te weinig lichaamsbeweging  ook een rol. De ziekte diabetes mellitus kan eveneens het ontstaan van claudicatio intermittens beïnvloeden.

Podotherapeutische mogelijkheden
Bij claudicatio intermittens wordt veelal looptraining onder begeleiding van fysiotherapie aangeraden. Een podotherapeut kan voor u een goed passend schoenadvies opstellen.

Wilt u dat wij u terug bellen?

Afspraak?

Plan een afspraak.


Eerst even met ons kennismaken?