Klachtenwijzer

Met onze klachtenwijzer kunt u uw voet(-gerelateerde) klacht verkennen. Lees meer over de oorzaak en de behandelmogelijkheden die wij bieden.

Naar de klachtenwijzer


Jicht

Jicht is een reumatische aandoening, veroorzaakt door neerslag van urinezuurkristallen in de gewrichten. Bij de meeste mensen ontstaat deze ophoping in het grote teengewricht. Het komt vooral bij mannen voor.
 
Klacht
Jicht kan leiden tot een ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Behalve in de tenen kan die ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie of in de vingers. Vaak ontstaat er na één aanval uiteindelijk een  chronische  jicht.
 
Oorzaak
De oorzaak van jicht is dat de nieren de urinezuurkristallen niet voldoende uitscheiden waardoor deze in het bloed blijven zitten. Zo ontstaan er ophopingen die in gewrichten neerslaan. Erfelijke factoren kunnen hierbij ook een rol spelen.
 
Podotherapeutische mogelijkheden
Door de jicht is het mogelijk dat de gewrichten na de aanvallen aangetast worden, waardoor deze uiteindelijk minder belastbaar kunnen worden. Dit wordt vaak gemerkt door patiënten als een zeurderige pijn in rust en soms een stekende pijn tijdens het lopen. De podotherapeut zal in eerste  instantie  een goed schoenadvies geven. Indien er sprake is van acute jicht raden wij u aan contact met uw huisarts of uw behandelend specialist op te nemen.

Wilt u dat wij u terug bellen?

Afspraak?

Plan een afspraak.


Eerst even met ons kennismaken?