Ruime ervaring & kennis
Al meer dan 30 jaar
Innoverend
In kennis & technologie
Persoonlijke aanpak
Wij nemen de tijd voor u

Klachtenwijzer

Waar heeft u pijn?

RugLage rugklachten

Klacht

Klachten in de rug komen veelvuldig voor, het is ook lastig een specifieke oorzaak hiervoor te vinden. Binnen de podotherapie worden er geregeld lage rugklachten gezien.
De meeste klachten in de lage rug die gezien worden zijn overbelastingsklachten aan het SI-gewricht.

Stekende pijnen, zeurende pijnen (eventueel met uitstralingen) zijn veel gehoorde lage rugklachten binnen de podotherapie. De rug kan stijf voelen, er kan een constante lage rugpijn aanwezig zijn, maar ook pijn welke bij belasting toeneemt.

Oorzaak

De oorzaak van lage rugklachten is niet bekend, omdat er vrij veel klachten in de rug aanwezig kunnen zijn.
Zwaar werk, in dezelfde houding werken of een verkeerde (plotselinge) beweging kunnen oorzaken zijn van lage rugklachten. Ook een bekkenscheefstand (beenlengteverschil), afwijkende voetstand of een aangeboren afwijking zoals een scoliose kunnen lage rugklachten veroorzaken.

De podotherapeut

De podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand en/of een bekkenscheefstand een inlay maken om de voetstand te corrigeren en wanneer er sprake is van een bekkenscheefstand, dit te compenseren.

HeupSlijmbeursontsteking

Klacht

In het hele lichaam zijn slijmbeurzen aanwezig, om te voorkomen dat spieren en botten over elkaar heen schuren. Deze slijmbeurzen kunnen ontstoken raken, zo ook aan de buitenzijde van de heup. De pijn die gevoeld wordt is vaak een drukkende en/of zeurende pijn aan de buitenzijde van de heup, waardoor lopen belemmerd wordt.

Oorzaak

De oorzaak van een slijmbeursontsteking van de heup is een overbelasting. Ook kan een afwijkende voetstand de slijmbeursontsteking onderhouden, omdat bepaalde spieren teveel wrijving over het heup bot geven.

De podotherapeut

Bij een afwijkende voetstand kan de podotherapeut door middel van podotherapeutische inlays de voetstand corrigeren, zodat er minder wrijving van de desbetreffende spier op het bot geeft.

BeenKnie

Slijtage knie
Lopersknie
Overbelasting
Knieschijf

Klacht

Slijtage van het kniegewricht is een chronische gewrichtsaandoening, waarbij het kraakbeen in het kniegewricht verminderd van kwaliteit. Hierdoor gaat het kniegewricht slijten en wordt de knie op den duur instabiel. Een beperking in de bewegelijkheid van de knie is een teken van gonartrose, stijfheid van de knie (vooral in de ochtend), pijn in de knie welke zowel in rust en belasting voorkomt en instabiliteit van de knie.

Oorzaak

Er is geen specifieke oorzaak te vinden voor gonartrose, maar bepaalde belastingen kunnen het wel versnellen. Denk hierbij aan zwaar (eenzijdig) werk (veel hurken, knielen of veel kniebuigingen maken), trauma/letsel van de knie of een gewrichtsaandoening. Ook speelt overgewicht een grote rol.

De podotherapeut

De podotherapeut kan niet zorgen dat slijtage in het kniegewricht verminderd, maar wel zorgen dat de belasting van de knieën wordt verbeterd en minder pijnklachten geeft. Wanneer er sprake is van een afwijkende voet- en/of kniestand, kan deze door middel van podotherapeutische inlays worden ondersteund en op deze manier de druk beter verdelen.

Een lopers knie, ook wel het Tractus Iliotibialis Syndroom genoemd, is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie bij hardlopers en bergwandelaars. Een lopers knie ontstaat door terugkerende frictie van de Iliotibiale band over de knobbel aan de buitenzijde boven de knie. Deze band zorgt voor stabiliteit van het kniegewricht tijdens het (hard)lopen. Herhaalde frictie geeft irritatie en kan zelfs een ontsteking geven.

Klacht

Het betreft een pijn aan de buitenzijde van de knieholte en het onderbeen. De pijn treedt vaak na enige tijd op en neemt hierbij progressief toe. De pijn wordt vooral gevoeld wanneer de voet de grond raakt.

Oorzaak

Deze klachten kunnen optreden door zwakte van de bil- en bovenbeenspieren. Ook kan er een standsafwijking zijn waarbij de knie, door het naar binnenkantelen  van de voet, ook verder naar binnen draait. Verder kan de mate van belasting een grote rol spelen.

De podotherapeut

De podotherapeut kan door middel van podotherapeutische inlays de voet- en kniestand corrigeren om zodoende de spanning op de Iliotibiale band te laten afnemen. Daarnaast kan de podotherapeut u voorzien van een goed schoenadvies voor een passende schoen bij de activiteiten die u doet. Vaak worden de handelingen in combinatie met een behandeling van een fysiotherapeut gedaan, om ook een eventuele zwakte van de bil- en bovenbeenspieren mee te nemen.

Klacht

Een overbelasting aan de binnenzijde van de knie wordt veroorzaakt door de pees: pes anserinus superfiscialis. Het is een pees, waar 3 spieren samenkomen en aanhechten aan de binnenzijde van de knie. Door deze spieren kan de knie naar binnen draaien.
De klachten komen veelvuldig voor bij zwemmers en langeafstandlopers.
Een irritatie aan het bot of pees kunnen aanwezig zijn. Wanneer er een ontsteking aanwezig is, kan deze plek warm aan voelen.

Oorzaak

De klachten aan de binnenzijde van de knie beginnen vaak door een te snelle trainingsopbouw, of het maken van een verkeerde beweging. Het looppatroon en/of voet- en kniestand kan van invloed zijn op deze klachten.

De podotherapeut

De podotherapeut kan bij een afwijkende voet- en/of kniestand door middel van een inlay de stand corrigeren. Ook kunnen er adviezen gegeven worden over de schoenen en de opbouw van het trainingsschema.

Het patellofemorale pijnsyndroom is een pijnklacht bij de knieschijf (patella), waarbij de knieschijf niet goed in de groeven van het bovenbeen aansluit. Andere namen  voor dit syndroom zijn het patello femoral dysfunction of retropatellair chondropathie.

Klacht

Kenmerkend is een zeurende doffe pijn achter en rondom de knieschijf (patella) of in de kniekuil die bij een verhoging van de patellofemorale druk (bijvoorbeeld door traplopen, fietsen op heuvelachtig terrein) verergert of wanneer men langdurig in eenzelfde houding zit. Intensief sporten is vaak pijnlijk, met name springsporten zoals volleybal en basketbal. Andere  tekenen zijn een gevoel van instabiliteit, het optreden van zwelling en retropatellaire crepitaties (krakend geluid binnenin de knie).

Oorzaak

De oorzaak is vaak een afwijkende stand van de knie. Wanneer  er sprake is van een X-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Een afwijkende stand  van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand  van de voeten. Een afwijkende voet of kniestand in combinatie met veel traplopen en fietsen kan klachten geven.

Podotherapeutische mogelijkheden

Wanneer er sprake is van een afwijkende  voetstand of voetfunctie kunnen er podotherapeutische inlays wordern vervaardigd. Vaak worden deze klachten in samenwerking met een fysiotherapeut behandeld.

BeenOnderbeen

Scheenbeenklachten
Compartimentsyndroom
Claudicatio intermittens

Klacht

Het betreft een pijn bij het lopen en bij aanraking van het scheenbeen. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van het botvlies op de plaats waar de spieren zich aan het bot hechten. Door een overmatige belasting van de spieren aan en botvlies ontstaat hier een irritatie en dus pijn. In het begin is er alleen een zeurende of stekende pijn aanwezig na belasting en verdwijnt na rust; na verloop van tijd duurt het steeds langer en is steeds meer rust nodig voor de pijn helemaal verdwijnt. Uiteindelijk is de pijn altijd aanwezig, ook na langdurige rust.

Oorzaak

Mediaal tibiaal stress syndroom kan veroorzaakt worden door een verkeerd looppatroon of een verkeerde stand van de voet (het naar binnen zakken van de voet). Daarnaast kan zowel een  (hard)loopschoen met een te slap, versleten of verkeerde loopzool als  een te snelle opbouw van (hardloop)activiteiten een probleem vormen.

De podotherapeut

Een podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand of looppatroon podotherapeutische zolen vervaardigen maar zal ook een goed belasting-en schoenadvies  meegeven worden. Verder kan de podotherapeut overleggen met de fysiotherapeut om u nog beter  te kunnen helpen.

Een compartimenten syndroom is een aandoening die ontstaat omdat het vlies rond de onderbeenspieren te weinig ruimte geeft tijdens bewegingen. Wanneer spieren bewegen, moet de bloeddoorstroming toenemen maar door de snel oplopende druk, vanwege de beperkte elasticiteit van het strakke vlies , lukt dat niet.

Klacht

Het betreft een pijn aan de voorzijde van het onderbeen (meer aan de buitenzijde), welke meestal pas na enige tijd of intensiever bewegen ontstaat.. De pijn kan in verschillende gradaties aanwezig zijn. In de heviger gevallen is sporten onmogelijk. Het opvallende van deze blessure is dat de pijn na het stoppen (redelijk) snel verdwijnt. Na het hervatten komen de klachten snel weer terug. Vaak worden de klachten minder na enige training, in de minderheid van de gevallen verergeren de klachten.

Oorzaak

De pijn wordt veroorzaakt doordat de spierfascie (omhulsel van de spier) te strak voor de spier is. Als een spier intensiever gebruikt wordt, dan gaat er meer bloed naar de spier waardoor deze opzwelt. Doordat de fascie te strak zit, kan de spier onvoldoende opzwellen en ontstaat er een tekort aan bloed en dus zuurstof in de spier waardoor er pijnklachten ontstaan.
 
Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan een goed belasting- en schoenadvies geven.  In sommige  gevallen kan een podotherapeutische inlay bijdragen.

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een vaataandoening waarbij de slagaderen in de benen vernauwd zijn. Deze slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed naar de beenspieren, die tijdens inspanning zoals lopen extra zuurstof nodig hebben. In het geval van etalagebenen krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen en daarom ontstaat er pijn in het been.

Klacht

Bij etalagebenen kunnen de klachten in de voet, de kuit, het dijbeen of in de bil optreden. Tijdens het lopen voelt men pijn, kramp of een doof/moe gevoel in het been. Soms gaat dit gepaard met een koud gevoel in de voet. Bij het stilstaan nemen de klachten weer af, maar bij het verder lopen beginnen ze opnieuw.

Oorzaak

Met het ouder worden worden de slagaderen door slagaderverkalking bij iedereen wat nauwer. Bij slagaderverkalking hopen zich vetten, kalk en ontstekingscellen aan de wand van de slagaderen op waardoor ze steeds dikker en stugger worden. Roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en stress zijn factoren die risico’s geven op vernauwing van de bloedvaten. Daarnaast spelen overgewicht en te weinig lichaamsbeweging  ook een rol. De ziekte diabetes mellitus kan eveneens het ontstaan van claudicatio intermittens beïnvloeden.

Podotherapeutische mogelijkheden

Bij claudicatio intermittens wordt veelal looptraining onder begeleiding van fysiotherapie aangeraden. Een podotherapeut kan voor u een goed passend schoenadvies opstellen.

VoetVoorvoet

Gewrichtsontsteking
Zenuwbeknelling

Klacht

Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet. Onder de bal van de voet bevinden zich kopjes, welke zijn bedekt met gewrichtskapsels. Deze kapsels kunnen ontstoken/geïrriteerd raken.
Zeurende en stekende pijnen zijn vaak gehoorde pijnklachten van een capsulitis, welke bij belasting verergeren.

De oorzaak

De oorzaak van een capsulitis kan een verandering van belasting zijn (meer gaan sporten/werken), het dragen van nieuwe schoenen of een afwijkende voetstand. Deze klacht wordt vaak gezien bij een combinatie van bovenstaande oorzaken. Ook bij deze klacht spelen schoenen een rol. De schoen kan te klein/smal of de loopzool van de schoen is niet geschikt.

De podotherapeut

De podotherapeut zal eerst met u uw dagelijkse belasting bespreken, is dit veranderd de laatste tijd? Ook worden uw schoenen gecontroleerd en een schoenadvies gegeven. Tevens wordt er Als blijkt dat de voetstand  invloed heeft  op deze klachten kunnen  er podotherapeutische inlays worden vervaardigd om de druk onder de voorvoet te ontlasten.

Klacht

Een mortonse neuralgie is een voorvoetklacht, welke verschillende soorten pijn af kan geven. Doofheid, tintelingen en/of prikkelingen zijn naast stekende en brandende pijnen veel gehoorde symptomen. Klachten hangen vaak samen met belasting, maar pijn of prikkelingen ’s nachts kunnen ook ’s nachts voorkomen.

Oorzaak

De oorzaak van een zenuwbeknelling kan liggen aan een afwijkende (voor)voetstand. Daarnaast spelen te smalle schoenen een grote rol. Tevens kan een verandering in belasting de klachten ook veroorzaken.

De podotherapeut

De podotherapeut kan advies geven met betrekking tot schoenen. Wanneer er een afwijkende  voetstand aanwezig is kunnen er podotherapeutische inlays vervaardigd worden. Soms kan juist een orthese ( een op maat gemaakt teenstukje van siliconen) uitkomst bieden.

VoetMiddenvoet

Marsfractuur
Aanhechtingsklachten van spieren
Beklemming zenuw

Klacht

Een marsfractuur, ook wel stressfactuur of vermoeidheidsbreuk genoemd, is een breukje van het middenvoetsbeentje. De oorzaak is meestal een overbelasting van de voorvoet. Deze klacht komt vooral voor bij hardlopers en lange afstandslopers. Men klaagt over pijn in de voorvoet tijdens het belasten. Daarna ontwikkelt pijn zich geleidelijk. Vaak zien we roodheid en zwelling op de plaats waar de pijn zich bevind.
(let op: De marsfractuur is de eerste 14 dagen op een röntgenfoto vaak niet waarneembaar!)

Oorzaak

Marsfractuur wordt meestal door overbelasting veroorzaakt. Repeterende overbelasting kan uiteindelijk  tot een breuk leiden. Ook wanneer er sprake is van botontkalking ( osteoporose) kunnen er breukjes ontstaan.

De podotherapeut

Bij verdenking van een marsfractuur zal er in overleg met de huisarts een röntgenfoto aangevraagd worden. Indien deze laat zien dat er sprake van een marsfractuur is, zal er eerst door middel van gips/taping behandeld worden.
In het stadium na de behandeling met gips is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er door middel van goed schoeisel en voldoende drukontlasting voorkomen wordt dat deze blessure nogmaals ontstaat.

Klacht

Een insertietendinopathie van pezen op bot kunnen in het gehele lichaam voor komen. Op de voet zijn er ook een aantal insertietendinopathiën die voor kunnen komen, waaronder aan de binnen- en buitenzijde van de voet.
De symptomen bij een insertietendinopathie zijn een stekende en/of zeurende pijn, welke bij belasting verergeren.

Oorzaak

De oorzaak van een insertietendinopathie ligt vaak aan een afwijkende voetstand in combinatie met een hoge belasting (denk hierbij aan een hoge belasting op het werk, of sport). Een insertietendinopathie is dus een overbelasting van bepaalde spieren en/of pezen.

De podotherapeut

Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand, kan een podotherapeut de voetstand corrigeren door middel van een inlay. Tevens wordt de belasting onder de loep genomen en advies op maat gegeven (ook om bepaalde activiteiten weer op te gaan bouwen, zoals sport).

Het tarsaal tunnel syndroom is een beklemming van de zenuw aan de binnenzijde van de enkel.

Klacht

Klachten zijn vaak een doof of branderig gevoel uitstralend naar de voorvoet/grote teen. De klachten zijn vaak belastingafhankelijk, hoe meer de voet beweegt hoe erger de klachten worden.

Oorzaak

Het tarsaal tunnel syndroom ontstaat door een inklemming van de zenuw die aan de binnenzijde van de enkel loopt. De beklemming wordt veroorzaakt door het naar binnen zakken van de voet.

Podotherapeutische mogelijkheden

De podotherapeut kan met behulp van podotherapeutische inlays de voetstand en voetfunctie ondersteunen en/of corrigeren. Het doel daarvan is de beklemming op te heffen.
Er worden ook adviezen omtrent schoeisel en belastbaarheid gegeven.

VoetAchtervoet

Haglundse exostose
Hielpijn
Hielpijn bij kinderen
Aanhechtingsklachten spieren

Klacht

Een haglundse exostose is een stukje extra bot aanwas aan de achterzijde van het hielbeen. Door de uitstulping van het hielbeen kan er wrijving ontstaan in de schoen. In sommige gevallen kan er ook een slijmbeursontsteking opkomen.

Oorzaak

Een haglundse exostose ontstaat door een scheve trekkracht van de achillespees op het hielbeen (door bijvoorbeeld een gekantelde stand van het hielbeen), maar kan ook worden verergerd door wrijving van schoeisel met een slechte pasvorm of door een te stijve contrefort (achterzijde schoen).

De podotherapeut

De podotherapeut kan u een goed schoenadvies geven en in sommige gevallen ook het contrefort van de schoen wat bijstellen om de druk te verminderen. Daarnaast kan een afwijkende voetstand invloed op de wrijving van de schoen op de exostose hebben. In dit geval is het ook mogelijk om met podotherapeutische inlay’s de stand te veranderen om zodoende de wrijving te verminderen.

Klacht

Hielpijn is een veel voorkomende klacht binnen de podotherapie. De pijn kan zowel veroorzaakt worden door een fasciitis plantaris of een hielspoor, dit zijn twee verschillende klachten.
Een fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Een hielspoor is een uitstulping (kalkvorming) aan het hielbeen. Ondanks dat het twee verschillende klachten zijn, lijken ze veel op elkaar en geven hetzelfde klachten patroon.

De meest voorkomende klachten bij een hielspoor en fasciitis plantaris zijn pijn bij het opstaan en na een lange tijd rust. Stekende pijnen in het hielbeen (met eventueel uitstralingen richting de tenen), welke bij belasting verergeren.

Oorzaak

De oorzaak van een fasciitis plantaris is hoge trekspanning op de peesplaat onder de voet. Wanneer men te lang door blijft lopen met deze klachten, kan er op den duur een botaanwas ontstaan (hielspoor). Een röntgenfoto kan uitsluitsel geven of er sprake is van een hielspoor of niet.
Een hoge trekspanning kan worden veroorzaakt door een hoge belasting (werk/sport), maar ook door verkeerd schoeisel en/of een afwijkende voetstand.

De podotherapeut

De podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand eenpodotherapeutische inlay maken, om de voetstand te corrigeren. Eventueel kan aanvullend een tape worden toegepast om de peesplaat minder op spanning te laten staan. Omdat belasting een grote rol speelt, worden er belastingsadviezen op maat gegeven, ditzelfde geldt ook voor de schoenen.

Klacht

Hielpijn bij kinderen is vaak iets anders dan hielpijn bij volwassenen. Hielpijn bij kinderen wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes (dit houdt niet in dat meisjes deze klachten niet kunnen krijgen!).

In het gehele lichaam bij kinderen zijn groeischijven aanwezig, welke tijdens de groei gaan sluiten. Aan de achterzijde van het hielbeen zit een groeischijf.
Klachten aan de hielen beginnen vaak met het sport tijdens de warming-up, nemen af tijdens het sporten en geven vooral klachten na het sporten. De dag na het sporten kan het nog door zeuren.

Oorzaak

Kinderen sporten en spelen veel. Hierdoor ontstaat er een irritatie aan deze groeischijf. Wanneer kinderen te lang door lopen met deze klachten, kan er zelfs een beschadiging optreden aan het kraakbeen tussen de twee botstukken.
Vaak geeft de overbelasting (sport/spelen) in combinatie met een afwijkende voetstand deze klachten. Ook kan verkeerd schoeisel de klachten verergeren of in stand houden.
Ook een trauma aan het hielbeen kan de oorzaak zijn van een morbus sever.

De podotherapeut

De podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand een inlay maken om de voetstand te corrigeren. Tevens wordt de belasting onder de loep genomen en hierop specifiek advies gegeven, ditzelfde geldt ook voor de schoenen.

Klacht

Een insertietendinopathie van pezen op bot kunnen in het gehele lichaam voor komen. Op de voet zijn er ook een aantal insertietendinopathiën die voor kunnen komen, waaronder aan de binnen- en buitenzijde van de voet.
De symptomen bij een insertietendinopathie zijn een stekende en/of zeurende pijn, welke bij belasting verergeren.

Oorzaak

De oorzaak van een insertietendinopathie ligt vaak aan een afwijkende voetstand in combinatie met een hoge belasting (denk hierbij aan een hoge belasting op het werk, of sport). Een insertietendinopathie is dus een overbelasting van bepaalde spieren en/of pezen.

De podotherapeut

Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand, kan een podotherapeut de voetstand corrigeren door middel van een inlay. Tevens wordt de belasting onder de loep genomen en advies op maat gegeven (ook om bepaalde activiteiten weer op te gaan bouwen, zoals sport).

VoetTenen

Hamertenen en klauwtenen
Jicht
Scheefstaande grote teen
Slijtage in gewricht
Ontsteking sesambotjes

Klacht

Hamertenen en/of klauwtenen geven pijnklachten aan de tenen. Een hamerteen houdt in dat het voorste teenkootje scheef staat (in een diepstand), terwijl bij klauwtenen de overige kootjes ook scheef staan. Wanneer men last heeft van klauwtenen, kunnen er bovenop de tenen drukplekken en/of likdoorns/eeltvorming ontstaan, maar ook aan het topje van de teen (dit komt ook voor bij hamertenen).

Oorzaak

De oorzaak van hamer en/of klauwtenen ligt vaak bij schoeisel. Men draagt vaak te klein schoeisel, waardoor tenen niet de juiste ruimte krijgen en in de schoenen moeten klauwen, om nog af te kunnen wikkelen.
Tevens zijn ziektes als diabetes en/of reuma een oorzaak van hamertenen/klauwtenen, omdat de spieren en zenuwen worden aangetast en hierdoor de tenen in deze stand kunnen trekken.

De podotherapeut

De podotherapeut kan voor de stand van de tenen een orthese maken (dit is een siliconen teenstukje), welke de tenen kan strekken. De tenen moeten dan nog wel corrigeerbaar zijn. Tijdens het functieonderzoek van de voet wordt bekeken of dit mogelijk is.
Mocht de rest van de voetstand ook afwijken, dan kan er ook een inlay worden vervaardigd voor het optimaliseren van de voetstand. Er zal ook altijd schoenadvies worden gegeven.

Jicht is een reumatische aandoening, veroorzaakt door neerslag van urinezuurkristallen in de gewrichten. Bij de meeste mensen ontstaat deze ophoping in het grote teengewricht. Het komt vooral bij mannen voor.

Klacht

Jicht kan leiden tot een ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Behalve in de tenen kan die ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie of in de vingers. Vaak ontstaat er na één aanval uiteindelijk een  chronische  jicht.

Oorzaak

De oorzaak van jicht is dat de nieren de urinezuurkristallen niet voldoende uitscheiden waardoor deze in het bloed blijven zitten. Zo ontstaan er ophopingen die in gewrichten neerslaan. Erfelijke factoren kunnen hierbij ook een rol spelen.

Podotherapeutische mogelijkheden

Door de jicht is het mogelijk dat de gewrichten na de aanvallen aangetast worden, waardoor deze uiteindelijk minder belastbaar kunnen worden. Dit wordt vaak gemerkt door patiënten als een zeurderige pijn in rust en soms een stekende pijn tijdens het lopen. De podotherapeut zal in eerste  instantie  een goed schoenadvies geven. Indien er sprake is van acute jicht raden wij u aan contact met uw huisarts of uw behandelend specialist op te nemen.

Klacht

Klachten aan de hallux abducto valgus kunnen stekende en scherpe pijnen zijn, welke bij belasting verergeren. Ook startklachten zijn vaak aanwezig bij een hallux abducto valgus.
Een botuitsteeksel kan aanwezig zijn bij een hallux abducto valgus aan de zijkant van de grote teen. Tevens spelen schoenen een grote rol en kunnen klachten hieraan verergeren.

Oorzaak

Een hallux abducto valgus is erfelijk. Daarnaast spelen schoenen (te smalle schoenen en/of hakken) een grote rol.

De podotherapeut

De podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand de voet ondersteunen/corrigeren door middel van een inlay. Aanvullend kan er een orthese (teenstukje) worden gemaakt.
Daarnaast spelen schoenen een grote rol en wordt er altijd schoenadvies gegeven.

Klacht

Men ervaart pijn, functieverlies en stijfheid in het teengewricht. Startpijn is herkenbaar en pijn na te lang belasten. In een verergerd stadium kan er ook pijn in rust of ‘s nachts ontstaan, waarbij er ontstekingsreacties op kunnen treden.

Oorzaak

De oorzaken van artrose kunnen trauma, verschillende vormen van reuma of een afwijkende voetstand/teenstand in combinatie met (over)belasting) zijn.

De podotherapeut

Een podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand/teenstand een inlay en/of orthese maken, om de druk op de teen te verminderen.

Klacht

Sesamoïditis is een chronische aandoening, die wordt gekenmerkt door pijn in de botjes onder de grote teen. Er kan sprake zijn van een zwelling en/of ontsteking, welke bij weerstand verergert.

Oorzaak

Er wordt over deze klacht nog veel gediscussieerd. Een diepstand van de grote teen kan een oorzaak zijn van deze klacht. Tevens het lopen op hoge hakken of overbelasting (tijdens sport/dansen) kunnen oorzaken zijn. Een sesamoïditis komt vaker voor bij een holler voettype.

De podotherapeut

Als er sprake is van een afwijkende voetstand, kan er door middel van een inlay worden gezorgd dat de druk van de grote teen wordt afgehaald.
Tijdelijk kan er vilt worden geplakt voor drukontlasting en/of koelen van de voet.

VoetNagels

Ingegroeide nagel
Schimmelnagel

Klacht

Een ingegroeide teennagel is een nagel die scheef groeit, waardoor het continu langs de huid schuurt, dit geeft vaak pijnklachten en/of ontstekingen. Er kan sprake zijn van een soort ‘splinter’ aan de zijkant van de nagel, welke in de nagelwal drukt.

Oorzaak

Oorzaken van een ingegroeide teennagel kunnen zijn:

  • Het verkeerd knippen van de nagels (te kort, rond knippen)
  • Een trauma van de nagel (bijvoorbeeld door er iets op te laten vallen)
  • Een te krappe/smalle schoen kan er voor zorgen dat de druk op de nagel toeneemt en in de huid drukt
  • Sterk transpirerende voeten

De podotherapeut

Een podotherapeut kan advies geven over schoenen, wanneer deze te smal zijn. Ook kan er advies worden gegeven over het knippen van de nagel (een nagel moet altijd recht worden afgeknipt, hoekjes mogen niet worden ingeknipt).

Wanneer de nagelvorm afwijkt kan de podotherapeut een nagelbeugel maken, welke op de nagel wordt bevestigd. De spanning van deze beugel zorgt er voor dat de hoekjes van de nagel uit de huid worden getrokken en weer recht gaan groeien. Het verschilt per persoon hoe lang dit duurt, soms is het herplaatsen na één of twee keer voldoende, bij anderen duurt dit wat langer (ook afhankelijk van de oorzaak!).

Klacht

Een schimmelnagel (of kalknagel) komt vrij veel voor en veel mensen hebben hier last van. Een schimmelnagel op zich geeft geen pijnklachten. Uitingen van een schimmelnagel zijn geel/witte verkleuringen van de nagel, de nagel is verdikt en kan brokkelig zijn (breekt snel af bij het knippen van de nagel).

Oorzaak

Een trauma van de nagel kan een oorzaak zijn van een schimmelnagel, maar ook een verminderde weerstand kan een oorzaak zijn.

De podotherapeut

De podotherapeut kan u advies geven over schimmelnagels en doorverwijzen naar een pedicure. Een pedicure kan de nagel voor u knippen en frezen, zodat de nagel weer beter te knippen is